Home » Gezondheid » Overgewicht bij honden

Overgewicht bij honden

Gepubliceerd op 12 april 2019 om 21:00

Overgewicht bij honden

Overgewicht bij honden is een echte beschavingsziekte geworden. Bijna elke tweede volwassen hond in Nederland is volgens schattingen van experts te dik of heeft zelfs obesitas (overgewicht)! Een angstaanjagend gegeven.

Maar het ergste is waarschijnlijk dat veel hondenbezitters het overgewicht van uw hond niet waarnemen of afwijzen als een "klein schoonheidsfoutje". Ze doen hun hond daar echter geen plezier mee en kunnen hem beter hiermee gaan helpen. De effecten van overgewicht zijn schadelijk voor de gezondheid van de hond!

 

Net als bij ons kunnen mensen met overgewicht bij de hond leiden tot cardiovasculaire (bloedsomloop) problemen. Bovendien hebben honden met overgewicht meestal een verhoogde en vroegtijdige slijtage van de gewrichten (Artrose) of van het hele skelet. Maar ook ontstekingen, diabetes mellitus en problemen met de nieren en de lever kunnen de  gevolgen zijn van van overgewicht.

Bovendien neemt het algehele risico op infectie toe en neemt de bewegingsvrijheid af. Ook wordt de levensverwachting van de hond sterk aangetast. Wetenschappers zijn van mening dat overgewicht het leven van de hond tot 2 jaar verkort.

Lijdt uw hond aan overgewicht? Onze consulenten adviseren u en uw hond graag om dit probleem snel te kunnen verhelpen. Stuur ons een e-mail naar info@hondenraadgever.nl of gebruik het contactformulier.

Overgewicht en obesitas

Wanneer een hond 10% boven zijn ideale gewicht is, heeft hij al overgewicht. Sommige deskundigen noemen dit zwaarlijvigheid en bij 15% teveel aan gewicht obesitas. Een kleine hond met een ideaal gewicht van 10 kg heeft al bij 1 kg overgewicht ziekmakend overgewicht.

Andere deskundigen spreken pas van van obesitas bij 20% overgewicht.

Overgewicht is medisch gezien al een zeer ernstige aandoening.

Zwaarlijvigheid, vaak het gevolg hiervan, wordt obesitas genoemd en is niet alleen een ziekte op zichzelf, maar ook een hoge risicofactor voor tal van andere ziektes..

Herken obesitas bij de hond

In de regel is bij ons mensen elke gram, die te veel op de heupen is, onmiddellijk zichtbaar. Maar hoe herken je overgewicht bij de hond? Dit is wat moeilijker te bepalen, vooral bij langharige honden en veel vacht.

Afbeelding: Hoe herken je overgewicht bij de hond?

Om te bepalen of uw huisdier te zwaar is, moet u het van bovenaf bekijken. Is de taille zichtbaar?

Bovendien mag de buik niet naar beneden hangen. Verder kun je aan weerskanten van de buik voelen en hier verneem je dan duidelijk de ribben als de hond een normaal gewicht heeft.

Ook kunt u uw hond wegen en kan dit informatie geven over overgewicht. Hier vindt u een tabel met de meest voorkomende hondenrassen en hun ideale gewicht. Een afwijking van 5-10% is de tolerantielimiet. https://www.puppyplaats.nl/hondenrassen.php

OPGELET: Ook als het gewicht niet overeenkomt met deze waarden, betekent dit niet dat er sprake is van overgewicht. Spiermassa weegt ook wat. Een zeer goed getrainde reu met veel spieren kan bijvoorbeeld soms meer wegen en heeft geen last van overgewicht!

Het is in eerste instantie belangrijk als hondeneigenaar het overgewicht te herkennen bij de geliefde viervoeter. Zodra deze stap is gezet, moeten de nodige maatregelen worden getroffen om het leven van de hond te vergemakkelijken

Dit houdt in:

-Veranderen naar gezond voer

-Veranderen van de voedingsgewoonten

-Meer bewegen

Image by Everson Mayer from Pixabay


Overzetten op ander voer vanwege overgewicht

Verkeerd voedsel leidt tot overgewicht

Krijgt uw hond met overgewicht droogvoer? Dan moet u absoluut overschakelen naar een kwalitatief hoogwaardig en gezond natvoer. Want ongeacht of u uw hond droogvoer geeft zonder graan, koud geperst droogvoer, droog voedsel met een hoog vleesgehalte, speciaal dieet droogvoer van de dierenarts, licht droog voedsel of discounter droogvoer, de koolhydraten zijn enorm veel hoger dan het natte voedsel.

Koolhydraten berekenen: Men neemt alle analytische ingrediënten (eiwit, vet, ruwe vezels, ruwe as en vocht) en dit heeft een waarde. Het uitgangspunt is 100% en hier haal je de berekende waarde van de analytische ingrediënten af en wat je overhoudt zijn de koolhydraten.
100% - analytische ingrediënten = koolhydraten

Ervaringen met een hond met overgewicht moet niet alleen de energie van het voer (calorieën) worden verlaagd, maar vooral het koolhydraat gedeelte.

Bovendien is proteïne de nummer één voedingsstof voor de meeste dieren, en ook voor ons mensen, en meestal helpt het om langdurig af te nemen. Natuurlijk zijn dierlijke eiwitten (vlees) voor honden veel beter bruikbaar dan plantaardige eiwitten.

Let op: het ruwe eiwitgehalte op de verpakking alleen onthult de kwaliteit van de aanwezige eiwitten niet. Uiteindelijk kunnen de eiwitverbindingen zowel van plantaardige als van dierlijke oorsprong zijn. Zelfs klauwen, veren, enz. komen als eiwit in aanmerking.

Krijgt uw huisdier al natvoer? Geweldig, maar heb je ooit goed gekeken naar de samenstelling van veel conventionele industriële blikjes voor natvoer? Suiker en suikervervangers (vaak allemaal in -ose) hebben niets te maken met hondenvoer. Ook maken minder vlees en te veel granen, aardappelen, rijst, enz. de hond onvermijdelijk dik omdat zijn lichaam deze overmaat aan koolhydraten niet kan afbreken.

Verandering van de voedingsgewoonten

Een hap voor mij en een snack voor de "arme, uitgehongerde" hond! Een traktatie hier een beloning daar. Hij doet zo goed zijn best dus dat heeft hij verdient en omdat hij er zo schattig uitziet nog eentje. Dat is precies wat u in de toekomst zou moeten veranderen als u thuis al een hond met overgewicht heeft.

Ten eerste zijn menselijke voeding en lekkernijen niet voor onze geliefde viervoeters, noch voor de normale honden, noch voor de dikke honden. Bovendien is bedelen aan tafel een kwestie van scholing en moet het, met een ideale hondentraining, vanaf het begin taboe zijn.

Het constant belonen met vele ongezonde snacks is niet goed voor de hond, het zijn dikmakers die zorgen voor een laagje vet. De meeste snacks bevatten namelijk suiker en/of graan en dit zijn dikmakers.

Hond met overgewicht op juiste wijze belonen

Veel mensen stellen zich nu de vraag: hoe kan ik mijn hond correct belonen?

Beloon uw hond op een volledig andere wijze zonder snoepjes. In plaats van een snack is spelen of aaien een beloning. Dit zal in het begin moeilijk zijn maar is zeer goed te doen.

Als de blik van je hond te hartverwarmend is en je kunt het niet weerstaan, dan is het misschien tijd voor een snoepje. MAAR: Wees er absoluut zeker van dat er geen suiker of suikervervangers en granen zijn inbegrepen. Verwijder de lekkernijen uit het dagelijkse rantsoen.

Als een gezonde beloning zijn natuurlijke of nog beter gevriesdroogde lekkernijen of hondensnacks.

Meer beweging voor een hond met overgewicht

Als de hond te zwaar is, heeft hij meer beweging nodig om af te vallen. Helaas heeft een hond met overgewicht er vaak geen zin in. Het is ook geen wonder omdat het vaak moeilijk is om te bewegen en soms zelfs pijnlijk. Begin dus niet gelijk met een balspel of sportoefening maar begin langzaam zonder dat de hond overbelast wordt. Hierdoor verliest de hond ook niet zo snel zijn zin om wat te doen tijdens de oefeningen. Ideaal voor honden met overgewicht is zwemmen.

Let op: Niet iedere hond kan zwemmen en doe je dit voor het eerst zorg dat het water ondiep is en het beste is als je mee het water in kunt.

Hoe ontstaat overgewicht bij een hond?

Zijn alleen genen verantwoordelijk voor de aanleg voor overgewicht? In de meeste gevallen niet! Hier is het gewoon de verkeerde voeding en/of te weinig oefening. Niettemin lijken sommige hondenrassen vatbaarder voor overgewicht dan andere. Genetisch hebben de volgende rassen bijvoorbeeld een lagere energiebehoefte en hebben ze daarom meer kans op overgewicht.

 • Labrador Retrievers
 • Golden Retriever
 • Cocker-spaniël
 • Collie
 • Teckel
 • Beagle

Maar deze honden lijken een constante eetlust te hebben en veranderen vaak in echte stofzuigers. Vooral hier is het belangrijk om aandacht te schenken aan de voeding als eigenaar van een hond.

Oudere hond met overgewicht

Naast de genen speelt ook leeftijd een beslissende rol in de ontwikkeling van obesitas. Op oudere leeftijd verandert vaak de stofwisseling van veel hondenen en moet de hoeveelheid voedsel overeenkomstig worden aangepast. Bovendien bewegen oudere dieren niet zo veel en hebben ze daarom minder voedingsstoffen nodig.

Trouwens, puppy’s die te veel voedingsstoffen(Energie) opnemen in hun groeifase, wat vaak het geval is met droogvoer, groeien sneller en hebben daardoor een grotere kans op gewrichtsproblemen en hebben de neiging om sneller overgewicht te hebben.

 

Overgewicht bij honden na castratie

Na de castratie hebben veel honden de neiging om overgewicht te hebben. Dit is ook geen wonder.

Aan de ene kant zijn de hormonen waar ze eerder behoorlijk druk van konden worden een stuk minder geworden en verbruiken daardoor minder energie en aan de andere kant hebben ze meer honger dan voorheen. Daarom is het raadzaam om het opnieuw te kijken naar wat de hond nodig heeft na een castratie.

Overgewicht door ziektes bij de hond

Omdat hormonen de energiebalans van de hond beïnvloeden, kunnen verschillende hormonale aandoeningen leiden tot obesitas. In de meeste gevallen komen deze hormonale stoornissen vooral voor na castratie.

 • Te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
 • Disfunctie van de geslachtsklieren
 • Overfunctie van de bijnieren (de ziekte van Cushing)
 • Incontinentie (vaak met gecastreerde teven)

 

Naast deze hormonale ziekten, hebben zwaarlijvige honden ook last van:

 • Hart- en vaatziekten
 • Gewrichtsslijtage (artrose of osteoartritis)
 • Aandoeningen van de luchtwegen
 • Suikerziekte
 • Constipatie
 • Huidziekten

Om deze (gevolg) ziekten effectief tegen te gaan, moet u zo snel mogelijk handelen indien uw hond last heeft van gewichtsproblemen of obesitas en hier zeker niet lichtvaardig over doen. Een goede en natuurlijke voeding kan dit probleem oplossen.

 

Heeft uw hond last van overgewicht? Onze experts zullen u en uw hond adviseren om een ​​snelle oplossing te vinden. Schrijf ons een e-mail naar info@gezond-voer.nl of gebruik het contactformulier.

Overgewicht bij honden verminderen

Een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon is een cruciaal punt in de behandeling van obesitas.

Grote fabrikanten geven graag geld uit aan reclames en marketingcampagnes om hun zeer ‘speciale dieetvoeding’ aan te prijzen. Honden die moeten afvallen kunnen zelfs via de dierenarts deze zogenaamde ‘speciale dieetvoeding’ kopen. Dit hoort allemaal bij de marketing van de grotere hondenvoer fabrikanten.

 

Maar zijn al deze dieetvoedingsmiddelen voor honden met hun grote namen in de meeste gevallen wel het beste voor uw hond? Droogvoer/brokken met minder calorieën dan aanbevolen moeten uw hond helpen met overgewicht. Bovendien is het vaak alleen verkrijgbaar en voorgeschreven door een dierenarts.

 

Is dit voer ook echt de juiste manier om uw hond gezond te laten worden? Laten we eens kritisch kijken naar de ingrediëntenlijst van de diverse soorten dieetvoer voor honden en/of we vragen en het aan de dierenarts zelf.

 

Je zult versteld staan ​​wat in de meeste gevallen bovenaan de de lijst met ingrediënten staat. Vooral als de hond met droogvoer moet afvallen staat in plaats van vlees, granen, maïs en pseudo-hydrolysaten bovenaan.Terwijl vlees toch het juiste voedsel is.
Kijk goed naar de lijst met ingrediënten.

 

Dieetvoer voor honden

Tegenwoordig is er niet alleen voeding voor honden om gewicht te verliezen, maar er zijn talloze soorten dieetvoer te verkrijgen. Hier zijn slechts een paar voorbeelden:

Dieetvoeding voor honden ...

 • met leverziekte
 • met kristallen in de urine
 • met diabetes
 • voor de alvleesklier
 • bij nierinsufficiëntie
 • bij diarree
 • bij pancreatitis
 • bij blaasstenen

en nog veel meer.

En deze lijst kan naar wens worden uitgebreid. Veel van dergelijke ziekten zouden in het algemeen helemaal niet voorkomen en al deze dieetvoedingsmiddelen zouden geen bestaansrecht hebben als de hond altijd gezond eet en in balans wordt gehouden.

Welk voedsel bij honden met overgewicht?

Natuurlijk moet het voedsel bij een hond met overgewicht worden aangepast. Het is ook belangrijk om hier aandacht aan te schenken. Een nul-dieet of drastische vermindering van het voedsel is waarschijnlijk niet de juiste keuze. Het is veeleer belangrijk om de hond op een natuurlijke manier te voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen en mineralen, evenals vitaminen. Maar ook de werkelijke energievoorziening moet strikt in gedachten worden gehouden.

Als de hond te dik is of als de hond te zwaar is, kan een voedingsplan helpen. Voor een gezonde gewichtsvermindering in een nat hondenvoer met volledig natuurlijke ingrediënten, een Barf-dieet of zelfs koken geschikt.

Conclusie van een hond met overgewicht

De hond hoeft niet per se op FDH-dieet (eet de helft-dieet) te zijn en kan ook zonder honger afvallen. Het is natuurlijk belangrijk precies wat en hoeveel hij elke dag krijgt. Dat moet zeker worden onthouden. Mijn aanbeveling hier is duidelijk de omschakeling naar natvoer Anifit!

Een dieetverandering alleen kan echter meestal niet het gewenste succes opleveren. Je moet zeker extra beweging en goede training aan je hond geven. Denk ook aan het verminderen van de traktaties. Op deze manier kun je effectief tegen zwaarlijvigheid vechten en met zekerheid. De eerste successen zullen snel volgen.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.